Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ PLAYMOBIL.

Πάρτε μαζί και ποπ κορν, γιατί είναι τόσο καλό σαν να βλέπεις βιντεάκι χρυσαυγίτη με κυβερνητικό.
(ελπίζω μ' αυτήν τη δημοσιοποίηση να μην κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.)

Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, η Playmobil, χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, έκλεισε τη σελίδα μου, Playmobilism. Οι λόγοι, που η ίδια η γερμανική Playmobil παραδέχτηκε ήταν:
1. Ότι χρησιμοποίησα τη λέξη "Playmobil" στο όνομα της σελίδας δημιουργώντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι πρόκειται για εγκεκριμένες φωτογραφίες της Playmobil.
2. Ότι το περιεχόμενο των φωτογραφιών ήταν καθαρά πολιτικού χαρακτήρα, κάτι που εναντιώνεται στις οδηγίες τους για την τροποποίηση των φιγούρων, ή όπως λέμε στα αγγλικά είναι: against their (customizing) guidelines.
Να τονίσω εδώ ότι στις φωτογραφίες που δημιουργώ δεν φτιάχνω δικές μου φιγούρες Playmobil, αλλά χρησιμοποιώ ΜΟΝΟ αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τις οποίες και έχω ΑΓΟΡΑΣΕΙ όλες (ευτυχώς ή δυστυχώς). Επομένως, δεν έχω custom φιγούρες, άρα δεν θα έπρεπε καν να με αγγίζουν οι όροι περί customizing. Εννοείται πως δεν θεωρείται custom φιγούρα αυτή του εμπορίου που της αλλάζεις απλώς τα μαλλιά ή τα ρούχα, κάτι που είναι τελείως θεμιτό από την ίδια την εταιρεία.
Στη συνέχεια, και μετά το κλείσιμο του Playmobilism, άνοιξα μια καινούρια σελίδα, την #Plasticobilism, προσέχοντας στο όνομα να μην υπάρχει κάτι που να μην παραπέμπει στην Playmobil, κάτι που έγινε όπως και οι ίδιοι παραδέχονται.
Αλλά δεν τους έφτασε αυτό. Έξι μόλις ημέρες (!) μετά το άνοιγμα της νέας μου σελίδας, η Playmobil Γερμανίας επιστρέφει για να μου γράψει πώς παρόλο που το νέο όνομα δεν περιέχει το trademark της Playmobil, το περιεχόμενο της σελίδας είναι πάλι πολιτικό και against their guidelines και αυτό μπορεί να βλάψει τη φήμη της εταιρείας τους (!). Γι’ αυτό μου ζητάνε ή να κλείσω τη σελίδα μόνος μου ή να αφαιρέσω τις φωτογραφίες με πολιτικό περιεχόμενο και να μην ξαναποστάρω τέτοιου περιεχομένου εικόνες, αλλιώς θα με ξανακλείσουν οι ίδιοι, με τη διορία να είναι η δεκάτη του Απρίλη 2014. Τα ίδια, βεβαίως, ισχύουν και για το blog μου (http://plasticobilism.blogspot.gr), όπως και για το προηγούμενο blog (http://plasticobil.blogspot.gr) που έχω ήδη μετονομάσει και προς το παρόν περιέχει όλες τις φωτογραφίες που έχω δημιουργήσει μέχρι και το κλείσιμο της σελίδας Playmobilism.

Από τότε βρίσκομαι σε μια συνεχή διαπραγμάτευση μαζί τους να ξανανοίξουν την παλιά μου σελίδα (αλλάζοντας φυσικά το όνομά της), όπως και για να μου υποδείξουν ποιες φωτογραφίες μου έχουν πολιτικό περιεχόμενο και είναι “against their guidelines”.

Κι αν νομίζετε ότι το σκάνδαλο στο οποίο αναφέρομαι είναι απλώς η φίμωσή μου ή η στέρηση του δικαιώματός μου στην ελευθερία λόγου και έκφρασης κάνετε λάθος. Το σκανδαλώδες στην υπόθεση είναι αυτό το:  against their guidelines”.

Ποιες ακριβώς, λοιπόν, είναι οι guidelines τους; Οι ίδιοι οι Γερμανοί μου στέλνουν το εξής link, για να μου απαντήσουν σε αυτό:

Πατώντας το παραπάνω link βρίσκεστε στο ελληνικό site της Playmobil. Πατώντας πάνω δεξιά τις “Πληροφορίες” βρισκόμαστε σε μια νέα σελίδα όπου κάπου γράφει:
Κατευθυντήριες γραμμές Geobra για την τροποποίηση φιγούρων και εξαρτημάτων PLAYMOBIL®
Κλικάροντας σε αυτό βρισκόμαστε στις περιβόητες guidelines τους:

Η εταιρία geobra Brandstätter GmbH & Co. KG, κατασκευαστής των PLAYMOBIL, έχει ορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά τις φιγούρες και τα εξαρτήματα PLAYMOBIL, ώστε να πληρούν την υπεύθυνη δέσμευση μας στην πνευματική κληρονομιά του Hans Beck, καθώς στην ασφάλεια των παιδιών.
Θα κινηθούμε εναντίων κάθε τροποποίησης της φιγούρας PLAYMOBIL που κοινοποιείται δημόσια, αν περιέχει κάτι από τα ακόλουθα:
 • Οποιοδήποτε φυλετική διάκριση
 • Περιεχόμενο που χρησιμοποιείται για πολιτικές δηλώσεις
 • Περιεχόμενο ακατάλληλο για παιδιά
 • Εξτρεμιστικό περιεχόμενο κάθε είδους
 • Επιθετικό περιεχόμενο και αντίστοιχο περιεχόμενο που σχετίζεται με πόλεμο και βία.
 • Περιεχόμενο και μορφές που βλάπτουν τα παιδιά.”
Επαναλαμβάνω ότι προσωπικά ΔΕΝ φτιάχνω τροποποιημένες φιγούρες, παρά χρησιμοποιώ μόνο αυτές του εμπορίου. Αλλά και πάλι, το πρόβλημα δεν είναι μόνο εκεί.

Οι παραπάνω παράλογες, αυθαίρετες και ασαφείς οδηγίες (θα δικαιολογηθούν στη συνέχεια οι χαρακτηρισμοί) δεν αναγράφονται ούτε στη συσκευασία ούτε σε κάποιο χαρτάκι μέσα στη συσκευασία των Playmobil που πωλούνται στο εμπόριο. Αλλά ούτε το πρόβλημα είναι μόνο εκεί.

Το πρόβλημα είναι ότι οι παραπάνω οδηγίες υπάρχουν μόνο στο site και ΜΟΝΟ στο ελληνικό site της Playmobil! Ψάχνοντας όλα τα site της εταιρείας σε όλες τις χώρες (σύνολο 18 site) ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρονται οι παραπάνω οδηγίες.

Ενδεικτικά, στο αγγλικό (http://www.playmobil.co.uk/on/demandware.store/Sites-GB-Site/en_GB/Page-Show?cid=HELP_INTERNET_GUIDELINES) και το αμερικάνικο site αναφέρονται ως οδηγίες (guidelines) τα εξής:

“It is difficult to set up precise guidelines for our fans and enthusiasts around the world. As a beginning, however, we have established the following basic principles:
 1. The trust that consumers have in PLAYMOBIL® products and their quality cannot be harmed or compromised by any use of PLAYMOBIL® trademarks or copyrighted materials.
 2. Children will not be exposed to harmful or offensive content on a web site.
 3. The web site will not depict any violence that is inappropriate for children under 5.
 4. The web site will not discriminate or appear to discriminate against any person because of age, race, sex or religion.”
ΠΟΥΘΕΝΑ λόγος για πολιτικές δηλώσεις (ποιος ακριβώς ορίζει το τι είναι πολιτική δήλωση;), ΠΟΥΘΕΝΑ για εξτρεμιστικό (ποιος ακριβώς ορίζει τι είναι εξτρεμιστικό;) περιεχόμενο. ΠΟΥΘΕΝΑ σε όλον τον κόσμο, εκτός από την Ελλάδα!

Και αναρωτιέται κανείς. Είναι δυνατόν μία παγκόσμια εταιρεία να έχει άλλους κανόνες σε μία χώρα και άλλες σε κάποια άλλη; Για να μην πω άλλες σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο; Και στην τελική, αν μιλάμε για το πλήρως παγκοσμιοποιημένο internet, έχει καμιά σημασία από ποια χώρα κατάγεται κάποιος ώστε να του απαγορεύσεις να εκφραστεί όπως θέλει; Δηλαδή, αν διαχειριστώ μια σελίδα που έχει ανοίξει στην Αγγλία ή στις ΗΠΑ, μπορώ να ποστάρω ό,τι θέλω, αλλά αν την έχω ανοίξει στην Ελλάδα δεν μπορώ να το κάνω;

Να πω εδώ ότι στο εξωτερικό υπάρχουν και άλλες σελίδες και blog που χρησιμοποιούν Playmobil για να κάνουν πολιτικές δηλώσεις (όχι υποκειμενικά, ξεκάθαρες πολιτικές δηλώσεις). Ήρθα σε επικοινωνία μαζί τους και μου δήλωσαν κατηγορηματικά ότι ουδέποτε τους έχει ενοχλήσει η Playmobil της χώρας τους (ή της Γερμανίας) για αυτόν το λόγο και φυσικά δεν τους έχει κλείσει κανείς, παρόλο που έχουν πολλές πολλές χιλιάδες περισσότερα μέλη απ’ όσα είχε η δική μου.

Και φτάνουμε στο καλύτερο και στο αποκορύφωμα του σκανδάλου (όσοι έχουν πάρει όντως ποπ κορν, με προσοχή μην πνιγείτε):

Πέρα από όλα τα παραπάνω αδιανόητα και εξωφρενικά, το εξωφρενικότερο όλων είναι αυτές οι οδηγίες που υπάρχουν στο ελληνικό site και οι οποίες είναι σαν να φτιάχτηκαν για να φωτογραφίσουν το blog μου, τη σελίδα μου και γενικά όποιον θέλει να κάνει αυτό που κάνω. Και εκεί που απορείς με την σύμπτωση, έρχεται η συγκλονιστική αποκάλυψη.

Ως φυσικός και διδάκτωρ αστρονομίας δεν έχω καταφέρει ακόμη να κάνω εφικτό το ταξίδι στο χρόνο, και πιο συγκεκριμένα το ταξίδι στο παρελθόν. Το κακό για την ελληνική Playmobil, όμως, είναι ότι αυτό το ταξίδι στο παρελθόν είναι εφικτό στο διαδίκτυο. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι ανεξάρτητοι οργανισμοί που κρατάνε αρχεία από όλα τα site του κόσμου και στα οποία μπορείς να περιηγηθείς κανονικά σαν να ζεις στο παρελθόν!

Αποφάσισα να περιηγηθώ στο ελληνικό site της Playmobil και να βρω αυτούς τους όρους που μου επιβάλλουν να ακολουθήσω. Με μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα ότι αυτό το link με τους όρους: Κατευθυντήριες γραμμές Geobra για την τροποποίηση φιγούρων και εξαρτημάτων PLAYMOBIL®, που εμφανίζεται σήμερα στο site τους δεν υπήρχε ΠΟΤΕ. Και, φυσικά, δεν υπήρχε ούτε την ημέρα που άνοιξα το playmobilism.blogspot, δηλαδή στις 6 Αυγούστου του 2013. Δεν μπορώ να εντοπίσω ακριβώς ποια μέρα προστέθηκε στο site  τους, αλλά είναι αποδεδειγμένο ότι μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2014 δεν υπήρξε ΠΟΤΕ! (έχω αποθηκεύσει ήδη όλα τα αρχεία από το 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, οπότε όποιος θέλει να απευθυνθεί στον οργανισμό, για να σβήσει τα αρχεία της ελληνικής Playmobil είναι… καλοδεχούμενος.)
Θα ποστάρω στη συνέχεια μερικά παρελθοντικά print screen του site, για όσους έχουν αμφιβολίες. 

Πάνω αριστερά φαίνεται η ημερομηνία που το site είχε αυτήν τη μορφή.
2010:
2011:
2012:
2013 (άνοιξα το blog και τη σελίδα τον Αύγουστο του 2013):
2014 (Ιανουάριος):
 και... σήμερα (ΩΠ!):

Όσοι επιθυμείτε, μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας πατώντας στο παρακάτω link, επιλέγοντας όποια χρονιά θέλετε και κάνοντας κλικ στις “Πληροφορίες”. Θα διαπιστώσετε πως δεν υπάρχουν ΠΟΥΘΕΝΑ οι οδηγίες που έχουν προστεθεί τις τελευταίες μέρες και βρίσκονται σήμερα στο site τους:

Όπως αντιλαμβάνεστε, η ελληνική Playmobil μπήκε και ΠΡΟΣΘΕΣΕ τις συγκεκριμένες οδηγίες (που τους πλασάρει ως νόμους!) ΜΟΝΟ στην Ελλάδα και μόνο και μόνο για να κατεβάσει το blog μου, τη σελίδα μου και να με φιμώσει. Είτε επειδή έχω ενοχλήσει κάποιους στην Ελλάδα είτε επειδή έχω εκνευρίσει τη μαμά Γερμανία.

Φαντάζομαι ότι ως απάντηση σε αυτόν τον σκανδαλώδη πόλεμο που υφίσταμαι από την εταιρεία θα πάρω την προάσπιση δήθεν του ονόματός τους, των συμφερόντων τους, των κερδών τους και ότι όλα αυτά ήταν που τους ανάγκασαν να εφεύρουν αυτές τις καθαρά ελληνικές οδηγίες. Το ίδιο θα μπορούσαν να ισχυριστούν και αν με σκότωναν ίσως. Γιατί κάποιος πρέπει να τους πει ότι η απαγόρευση λόγου και έκφρασης ισοδυναμεί με θάνατο και, ευτυχώς ακόμη, το αίσθημα επιβίωσής μου δεν θα τους αφήσει να με σκοτώσουν.

Δεν ξέρω για πόσο ακόμη θα είναι στον «αέρα» η σελίδα Plasticobilism και τα δύο προαναφερθέντα blog, αλλά αν μια απ’ αυτές τις μέρες χαθούν όλα, στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε. PC, tablet, smartphone, δρόμους. So stay online, stay on road...

Σας ευχαριστώ όλους για την πραγματικά συγκινητική υποστήριξη είτε μέσω μηνυμάτων, σχολιασμών, κοινοποιήσεων, likes, είτε απλώς και μόνο που διαβάσετε αυτή την καταγγελία-κραυγή μου. Ξέρω ότι έχω δίπλα μου όλους όσους αγωνίζονται για την ελεύθερη έκφραση των ίδιων και των συνανθρώπων τους κι αυτό και μόνο μου είναι υπέρ αρκετό.

6 σχόλια:

 1. Ευχαριστώ ολόψυχα τους Aggeliki Meliopoulou, Θάνος Αγγελόπουλος, Γιώργος Δ. Πάλλας και Wonder Jlaw για την πολύτιμη στήριξη και βοήθειά τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι οδηγίες υπάρχουν σε πολλά site της playmobil. Τα ελληνικά είναι μετάφραση των ξενόγλωσσων. Δε ξέρω αν έχεις δίκιο ή όχι, αλλά συνωμοσία δεν υπάρχει :)

  Γερμανία:
  http://www.playmobil.de/on/demandware.store/Sites-DE-Site/de_DE/Page-Show?cid=CUSTOMIZING

  Καναδά:
  http://www.playmobil.ca/on/demandware.store/Sites-CA-Site/en_CA/Page-Show?cid=CUSTOMIZING

  Αμερική:
  http://www.playmobil.us/on/demandware.store/Sites-US-Site/en_US/Page-Show?cid=CUSTOMIZING

  και στην αντίστοιχη σελίδα σχεδόν παντού (Πας στο footer, Press, Background info)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα σου απαντήσω και εδώ ότι κι η εταιρεία σε αυτό με περέπεμψε εν τέλει. Εγώ έβρισκα σε όλα τα site τα Internet Guidelines (http://www.playmobil.co.uk/.../Sites.../en_GB/Page-Show...). Πόσα guidelines υπάρχουν στην τελική; Τέλος πάντων, αυτό αποδεικνύει ότι όντως (ευτυχώς!) δεν έφτιαξαν αυτές τις οδηγίες μόνο για μένα. Αλλά δεν αιτιολογεί γιατί ενώ ισχύουν σε όλον τον κόσμο, όπως λένε, δεν κυνήγησαν ποτέ άλλες σελίδες με επίσης πολιτικό περιεχόμενο και πολύ πιο μαζική αποδοχή (χωρίς φυσικά να εννοώ ότι πρέπει να κυνηγήσουν και αυτές!), αλλά στράφηκαν εναντίον μου ακόμη και όταν έφτιαξα νέα σελίδα με νέο όνομα που δεν παραπέμπει καν στην Playmobil. Δεν εξηγεί γιατί τόσο καιρό αυτές οι οδηγίες δεν υπήρχαν πουθενά στο ελληνικό site, αλλά προστέθηκαν λίγο πριν με κλείσουν. Και δεν εξηγεί γιατί στην τελική με κυνηγάνε, αφού οι οδηγίες μιλάνε σαφώς για τροποποιημένες φιγούρες, ενώ εγώ χρησιμοποιώ μόνο του εμπορίου και ούτε βάφω ούτε αλλοιώνω της αυθεντικές φιγούρες φτιάχνοντας καινούριες. Σε ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συνάδελφε Φυσικέ, μόλις έμαθα για το blog σου και χάρηκα πολύ και με την ασχολία σου αλλά και με την (όπως φαίνεται) έκβαση της υπόθεσης. Δεν ήξερα ότι υπήρχε καν πολιτική χρήσης για τα Playmobil. Ενώ είναι ποιοτικά σαν παιχνίδια θα μου άρεσε να σκέφτομαι ότι δεν λογοκρίνομαι όταν χρησιμοποιώ την φαντασία μου επειδή βρίσκομαι σε ένα δημόσιο μέσο. Μπορώ να σου πω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσω πλέον άλλα Playmobil στο βαφτιστήρι μου ποτέ. Μου φαίνεται τόσο υποκριτικό δε από μια εταιρία που πουλάει φιγούρες: κλέφτες και αστυνόμοι, Πειρατές, Βρυκόλακες και άλλες ομάδες χαρακτήρων που δεν έχουν καμμία σχέση με φιλειρηνική συμπεριφορά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ, συνάδελφε (ε, όχι και δειλός)! Ούτε εγώ ήξερα, δεν το γράφει πουθενά στις συσκευασίες τους, δεν το έγραφε πουθενά στο site τους όταν έφτιαξα το blog και τη σελίδα και δεν είχα ιδέα ότι μπορεί να έχουν τόσο υποκριτικούς κανόνες! Σκέφτομαι αυτό που σκέφτεσαι ακριβώς. Και δεν είναι καν φυσική, είναι κοινή λογική!

   Διαγραφή
 5. Ρε φίλε, βρες καμία σοβαρή δουλειά να ασχοληθείς! Μα τόσο συνωμοσιολογος? Get a life

  ΑπάντησηΔιαγραφή