Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

Έχουν περάσει 31 μήνες από την έναρξη αυτού του project και 20 από την επαναλειτουργία του ως Plasticobilism.
Όλο αυτό το διάστημα, δύο πράγματα με ενδιαφέρουν όσο τίποτα. Το πρώτο είναι να εκφραστώ, να πάρω θέση και να αντιδράσω σε όλα αυτά που συμβαίνουν στη χώρα. Το δεύτερο είναι να σταθώ αλληλέγγυος απέναντι στους ανθρώπους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, τα δίκια τους και για μια ζωή με αξιοπρέπεια.
Η αλληλεγγύη είναι ό,τι πιο ανθρώπινο μπορεί να προσφέρει ένας άνθρωπος σε κάποιον άλλο. Το ένιωσα και το γνωρίζω προσωπικά, γιατί την δέχτηκα απλόχερα από ανθρώπους που ούτε καν γνώριζα, όταν η Playmobil κατέβασε τη σελίδα μου.
Σ' αυτή την αλληλεγγύη οφείλεται η επαναλειτουργία και η εξέλιξή της.
Αλλά καλά τα likes, οι κοινοποιήσεις, οι συνεντεύξεις και τα 15 λεπτά δημοσιότητας, νιώθω όμως πως αυτή η όποια δημοσιότητα θα πρέπει να διοχετευτεί στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, στη διάδοση της αλληλεγγύης απέναντί του και στην έμπρακτη εκδήλωση αυτής της αλληλεγγύης.
Για το λόγο αυτό, η σελίδα, παράλληλα με αυτό που είναι μέχρι σήμερα και που θα εξακολουθήσει να είναι, ξεκινάει και καλέσματα αλληλεγγύης που θα χωρίζονται σε δύο πεδία: στην αλληλεγγύη προσφοράς και στην αλληλεγγύη δράσης.
Η αλληλεγγύη προσφοράς θα έχει να κάνει με καλέσματα για δωρεά αίματος, προσφορά χρημάτων, τροφίμων, ρούχων κτλ σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ενώ η αλληλεγγύη δράσης σε καλέσματα σε πορείες, κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, δράσεις, συμπαραστάσεις σε ανθρώπους που π.χ. κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο από την κατάσχεση των σπιτιών τους.
Τα δύο αυτά πεδία θα συνοδεύονται κάθε φορά από δύο συγκεκριμένες φωτογραφίες (μία για το κάθε πεδίο, τις οποίες παραθέτω), έτσι ώστε να μπορεί κάποιος είτε να ανατρέχει εύκολα σε αυτές είτε να τις αποφεύγει, αν δεν επιθυμεί να συμμετέχει με κάποιον τρόπο.
Τα καλέσματα αλληλεγγύης που θα αναρτώνται θα είναι αυτά που θα στέλνετε εσείς και μόνο στο inbox της σελίδας ή στο email: plasticobilism@gmail.com, αφού στόχος είναι η σελίδα να αποτελέσει και ένα ενεργό δίκτυο επικοινωνίας, κινητοποίησης και αλληλεπίδρασης μεταξύ μας.
Κι αν κάποιοι αναρωτηθούν γιατί να ξεκινήσω μια τέτοια πρωτοβουλία, η απάντηση είναι γιατί ό,τι και να κάνω πάντα νιώθω την αίσθηση ότι μπορώ να κάνω πιο πολλά, πιο σημαντικά, πιο ουσιαστικά. Έστω και ένας άνθρωπος να ωφεληθεί πρακτικά, ακόμη και ελάχιστα, από αυτά τα καλέσματα αλληλεγγύης, θα είναι ειλικρινά ό,τι πιο σπουδαίο θα μπορούσε να προσφέρει αυτή η σελίδα.
Πιστεύω ότι μέσα σ' αυτήν τη ζοφερή κατάσταση που ζούμε, η οποία καθημερινά γίνεται ολοένα και χειρότερη, η μοναδική αχτίδα ελπίδας είναι η αλληλεγγύη.
Είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε, είναι ο πρώτος τρόπος για να αντιδράσουμε.
Γιατί η αλληλεγγύη είναι αντίσταση.
Εύχομαι και ελπίζω αυτή η πρωτοβουλία να βρει κάποια ανταπόκριση και, κυρίως, να οδηγήσει σε κάποια θετικά αποτελέσματα για τα μέλη της κοινωνίας μας που το έχουν ανάγκη.
Με τιμή,
Νίκος Παπαδόπουλος
Plasticobilism.

The meltdown of Europe - as told by toys.

Humans enslaved by ATMs, Golden Dawn tooling up, sunbathers surrounded by refugees – and Angela Merkel as a Viking dog-walker. A Greek artist is retelling the European crisis through Playmobil. And the toy company wants him to stop.

It all started in 2013, when Nikos Papadopoulos was playing with his eldest son John-Marios. “We were pretending to go to bed using Playmobil – and it gave me the idea to recreate scenes not only about home life, but the whole of society,” he says.

Since then, the 36-year-old comedy writer from Thessaloniki has become Greece’s latest art star. He’s spent around €900 on Playmobil to make dozens of artworks in his living-room studio. He approaches the work like a satirist – setting up the figurines to express his political opinions (he could be called a visual columnist or a toy cartoonist). He then photographs the dioramas and posts them on his Plasticobilism fan page.

Ο Έλληνας που σατιρίζει την επικαιρότητα με... Playmobil και οι φωτογραφίες του έχουν γίνει viral!

Αν είσαι από αυτούς που αγαπάς τα Playmobil ή έχεις τέτοιους φίλους, σίγουρα έχει περάσει κάποια στιγμή από το timeline σου κάποια φωτογραφία της σελίδας Plasticobilism. Μετρά ήδη 18,5 χιλιάδες likes και πρόσφατα, κατάφερε να κερδίσει και την προσοχή του Guardian. Την διαχειρίζεται ο Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος μίλησε στην βρετανική εφημερίδα για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τις αγαπημένες φιγούρες, μικρών και μεγάλων, για να περάσει τα πιο δυνατά κοινωνικοπολιτικά μηνύματα.
 
Εκπροσωπεί την “ιδεολογία της πλαστικής σάτιρας”με τη βοήθεια των παιχνιδιών, των δικών του και των γιων του. Αυτό, ξεκίνησε κάπου στο 2013. Μέχρι σήμερα, έχει επενδύσει αρκετά λεφτά για τις δημιουργίες του. Για τον ίδιο, τα Playmobil συμβολίζουν την αθωότητα και αναπαριστώντας με αυτά μία σκηνή της πραγματικής ζωής -τις περισσότερες φορές σκληρή- θέλει να θυμίσει στους μεγάλους το χαμένο αυτό συναίσθημα.


Οι γιοι του αντιμετωπίζουν με αυτή την αθωότητα τα παιχνίδια τους και ελπίζει πως όταν μεγαλώσουν και αρχίσουν να καταλαβαίνουν την πραγματικότητα, θα είναι πιο ανθρώπινη για εκείνους. Το TLIFE τον συνάντησε θέλοντας να μάθει περισσότερα για εκείνον και για το μοναδικό του project!

Plasticobilism : Οταν το παιχνίδι αφυπνίζει συνειδήσεις.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του plasticobilism, μια καλλιτεχνική σύλληψη αναπαράστασης εικόνων από την Ελλάδα της κρίσης, με τη χρήση παιχνιδιών playmobil. Zει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, είναι 36 ετών, πατέρας δύο παιδιών, ακαδημαϊκός κι εργάζεται παράλληλα ως επαγγελματίας σεναριογράφος.

«Ολοι μας βρισκόμαστε μέσα στο βούρκο, αλλά μερικοί από εμάς, κοιτάμε τ' αστέρια», είχε γράψει ο Οσκαρ Ουάιλντ. Ο Νίκος Παπαδόπουλος, ως διδάκτωρ αστρονομίας του ΑΠΘ, φαίνεται πως το ξέρει καλά αυτό.

Ο άνθρωπος που μας έχει κάνει να σοκαριστούμε, να συγκινηθούμε και να ταυτιστούμε με τις εικόνες που φτιάχνει, μιλά Στο ΧΩΝΙ για το plasticobilism, το concept που ταρακούνησε το γερμανικό κολοσσό παιχνιδιών, ο οποίος αντέδρασε φασιστικά απέναντί στον καλλιτέχνη. Αυτή, όμως, ήταν και η μεγαλύτερη νίκη του κ. Παπαδόπουλου.

Όταν τα Playmobil διηγούνται την ελληνική πραγματικότητα.

Ο «κ.Plasticobilism» διαλέγει για μας 20 έργα του και μας μιλά για την τέχνη και τον ακτιβισμό.

Αυτό κάνει λοιπόν ο Nίκος Παπαδόπουλος. Ο 36χρονος, γέννημα θρέμμα Σαλονικιός που από αστροφυσικός και καθηγητής ενισχυτικής διδασκαλίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση έγινε σεναριογράφος. Και εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια με «όπλο» αγαπημένα μας παιχνίδια έρχεται να μας σκουντήξει και να μας προβληματίσει θυμίζοντας μας κυρίως όλα τα στραβά και ανάποδα της κοινωνίας που ζούμε.

Στα χέρια του τα αθώα Playmobil, μετατρέπονται από πυροσβέστες, πειρατές, ιατροί και αστυνομικοί σε πρωταγωνιστικές φιγούρες της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Με μικρές παρεμβάσεις αναπαριστούν γεγονότα της καθημερινότητας μας, σκηνές και καταστάσεις που μας φέρνουν ένα σφίξιμο στην καρδιά- ιδέες και ιδανικά που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Κάτι που μας ξεκαθαρίζει από τη αρχή της συνομιλίας μας

Η Μέρκελ, ο Σόιμπλε, οι Χρυσαγίτες, τα ΑΤΜ και το Ευρώ, το δράμα των προσφύγων, οι εκλογές, το δημοψήφισμα αλλά και η κακοποίηση των γυναικών, ο έρωτας, το μήνυμα της αντίστασης στο πολιτικό κατεστημένο, η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές και τόσα πολλά ακόμη με τα οποία δεν έχει προλάβει να καταπιαστεί.

Τα «πειραγμένα» Playmobil, του «κυρίου Plasticobilism»- όπως είναι το όνομα χρήστη στην σελίδα στο Facebook όπου κοινοποιεί τη δουλειά του αλλά στο ιστολόγιο του- δεν φέρνουν χαμόγελα...

The Artist Telling Greeks' Stories Through Playmobil Figures.

Mr. Plasticobilism challenges people to think about the woes of Greek society with scenes that use some of their favorite toys.

Papadopoulos, 36, was born in Thessaloniki, Greece, and he initially worked as an astrophysicist, a remedial high school teacher and a scriptwriter. For the past two years, he has been using toys to challenge people to think about the woes of Greek society amid the financial crisis.
Instead of seeing Playmobil figures as firefighters, pirates, policemen and doctors, he transforms them into protagonists of Greek society. They re-enact events of everyday life, situations that cause distress and ideals that he believes should not be forgotten.

Papadopoulos has portrayed German Chancellor Angela Merkel and German Minister of Finance Wolfgang Schäuble, who've played key roles in the European Union's handling of the financial crisis, as well as empty cash machines, extremist right-wing party Golden Dawn, the July referendum on the international bailout and the ongoing refugee crisis.

Plasticobilism: Η ιδεολογία της πλαστικής σάτιρας.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος, ο δημιουργός του Plasticobilism, μιλάει στο iPop για την ιδεολογία της πλαστικής σάτιρας, έτσι όπως αυτή μπορεί να εκφραστεί με μόνα εφόδια, λίγα Playmobil και μερικές γενναίες δόσεις ειλικρίνειας.

Το Plasticobilism ξεκίνησε ως project για πρώτη φορά το 2013, όταν ο Νίκος Παπαδόπουλος, παίζοντας με το γιο του Ιωάννη-Μάριο, σκέφτηκε πως τα Playmobil μπορούν να χρησιμοποιηθούν με έναν άκρως δημιουργικό και καλλιτεχνικό τρόπο…

O ίδιος δηλώνει σήμερα:

"Παίζαμε παρέα με τα Playmobil του γιου μου, όταν σκέφτηκα για πρώτη φορά να αναπαραστήσω σκηνές, βγαλμένες όχι μόνο από την καθημερινότητα και τη ζωή στο σπίτι, αλλά και από ολόκληρη την κοινωνία, χρησιμοποιώντας τις γνωστές φιγούρες."

Από τότε, ο 36χρονος συγγραφέας από τη Θεσσαλονίκη, μέσω του προσωπικού του blog Plasticobilism, έχει συγκεντρώσει πάνω του τα βλέμματα τόσο των ελληνικών, όσο και των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, με τις επίκαιρες όσο ποτέ καλλιτεχνικές του δημιουργίες.

Κι ενώ το σαλόνι του έχει μετατραπεί σε studio πλημμυρισμένο από Playmobil, o ίδιος παρουσιάζει το project του αυτό, ως μια σατιρική προσπάθεια προσέγγισης επίκαιρων και σημαντικών πολιτικών, οικονομικών αλλά κυρίως κοινωνικών ζητημάτων.

Plasticobilism: Κοινωνικά μηνύματα μέσα από το παιχνίδι.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος έχει βρει έναν μοναδικό τρόπο να εκφράζεται και να στέλνει κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα σε όποιον θέλει να ακούσει και να ευαισθητοποιηθεί. Στήνει με έναν εκπληκτικό τρόπο τα παιχνίδια της Playmobil, τα φωτογραφίζει και τα ανεβάζει στο blog του με την ονομασία Plasticobilism. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι άμεσα θετική και καθημερινά γίνεται αποδέκτης θετικών σχολίων για τα όσα θέλει να περάσει με το δικό του μοναδικό τρόπο.
"Σκοπός μου δεν είναι να κάνω τον κόσμο να γελάσει, αλλά να προβληματιστεί και να αναλογιστεί τις ευθύνες του, είπε στο Livemedia ο Σεναριογράφος Νίκος Παπαδόπουλος. "Το μήνυμα είναι - εκφραστείτε και δείξτε αλληλεγγύη σε αυτούς που έχουν ανάγκη."

Έχει αποσπάσει την προσοχή διεθνών μέσων ακόμη και από την Ινδία που σπεύδουν να σχολιάσουν το Θεσσαλονικό σεναριογράφο και αστροφυσικό, που με τη φαντασία του ταράζει τα νερά και δίνει το δικό του στιγμα την πολιτική. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό είχε προκαλέσει και την αντίδραση της Playmobil η οποία του κατέβασε τη σελίδα του επειδή, όπως είπε, χρησιμοποιούσε τα προϊόντα της για να περάσει πολιτικά μηνύματα.

 Ο 36χρονος Νίκος Παπαδόπουλος είναι πατέρας δύο παιδιών και η ιδέα για την έκφραση μέσω των παιχνιδιών του ήρθε όταν αποφάσισε μαζί με το γιο του να αναπαραστήσουν πώς κοιμόταν η οικογένεια τα βράδια.

Τα Playmobil αφηγούνται την κρίση των ανθρώπων.

Ο Plasticobillism, κατά κόσμον Νίκος Παπαδόπουλος, συνεχίζει να μας κρατάει συντροφιά μέσα από μερικά παιχνίδια που επιλέγουν να σχολιάσουν την καταπιεστική πραγματικότητα. Με έναν τόνο έντονο και βαθιά πολιτικό, ο δημιουργός έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο του διαδικτύου και έτσι ανάγκασε μεγάλες ΜΜΕ όπως ο Guardian και το ARD να πραγματοποιήσουν εκτενή αφιερώματα πάνω στην δουλειά του. 

Εδώ τον βλέπετε να συμμετέχει στην εκπομπή Επικοινωνία όπου αναλύει τις ιδέες του και την δουλειά του. Αξιοσημείωτη είναι η σιωπή που επικράτησε στο στούντιο όταν ο καλλιτέχνης ανέφερε ότι έχει βρεθεί και στο παρελθόν σε πάνελ της ΕΡΤ3 στην εκπομπή Zona Rossa,ενώ δήλωσε ότι στέκεται αλληλέγγυος με αυτούς που θέλουν η κομμένη εκπομπή,να επανέλθει στον τηλεοπτικό αέρα.

Το αφιέρωμα ξεκινάει με ένα κολλάζ των δημιουγιών πάνω στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.

Γέρε χρόνε φύγε τώρα.

ΦΤΑΝΕΙ η δική σου η σειρά.
Ήρθε ο νέος με τα "δώρα"...

To serve and protect.

Για τα δύο αδέρφια (και τις φοιτήτριες που τα υπερασπίστηκαν) που χτυπήθηκαν με δολοφονική μανία από τα ΜΑΤ και σήμερα δικάζονται στη δίκη της ντροπής.

So this is Christmas and what have you done?

Another year over, a new one just begun.
And so this is Christmas, I hope you have fun, the near and the dear ones, the old and the young.
A very merry Christmas and a happy new year, let's hope it's a good one without any fear.
And so this is Christmas, for weak and for strong, for rich and the poor ones, the world is so wrong.
And so happy Christmas, for black and for white, for yellow and red ones, let's stop all the fight.
A very merry Christmas and a happy new year, let's hope it's a good one without any fear.
War is over,
if you want it.
War is over now...

Η προσφυγιά ξημερώνεται σε φάτνες. Η προσφυγιά γεννάει χριστούς.

Καλά Χριστούγεννα!
Εμπνευσμένο απ' τη φάτνη της σκληρής πραγματικότητας.

Άγια νύχτα.

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα αυτή την παρέμβαση στη φάτνη της κεντρικής πλατείας του Αγρινίου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18/12, στα πλαίσια συγκέντρωσης και πορείας αλληλεγγύης σε μετανάστες και πρόσφυγες.
Η σύνθεση αυτού του αριστουργηματικού installation περιλάμβανε και μέρη κάποιων φωτογραφιών μου, που μετατράπηκαν σε ομοιώματα.
Ευχαριστώ θερμά τα παιδιά της δράσης αυτής γι' αυτή την εξαιρετική τιμή, αλλά και γιατί με αυτό τον τρόπο ήταν σαν να ήμουν κι εγώ εκεί, κάτι που θα ήθελα πολύ.
Περισσότερα για αυτή την παρέμβαση/δράση εδώ:
https://athens.indymedia.org/post/1553269/

Καληνύχτα άρχοντες.

Το μέλλον ανήκει σ' αυτά.
Και τα παιδιά δεν θέλουν άρχοντες.

#18D

ΜΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
Παγκόσμια ημέρα μεταναστών.
Πανελλαδική ημέρα αλληλεγγύης.

Spot the difference.

Νεοφιλελές νομοθετεί με χαρά vs
Αυτοαποκαλούμενος αριστερός νομοθετεί με πόνο ψυχής.

35 years after.

You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one...
(Original Playmobil photo by Clicktomizarte.)

Βυθισμένοι στην άβυσσο.

Στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη ήρθε στο σπίτι μου ένα τηλεοπτικό συνεργείο του πρώτου κρατικού καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης, του ARD.
Με επέλεξαν να μιλήσω στα πλαίσια ενός ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, που αφορά 6 χώρες της Ευρώπης, και πραγματεύεται τη στάση των νέων ανθρώπων απέναντι στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους. Στη συζήτησή μας η κουβέντα πήγε πολύ σύντομα στη ζοφερή κατάσταση της Ελλάδας και μου ζήτησαν, αν μπορώ, να αναπαραστήσω αυτή την... 
άβυσσο που περιέγραφα με playmobil.
Με τα μέσα που διέθετα εκείνη τη στιγμή έφτιαξα αυθόρμητα αυτήν τη φωτογραφία.
Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί απόψε το βράδυ στη γερμανική τηλεόραση.

Ούτε καν αυτός. Εσύ;

ΟΥΤΕ ΓΟΥΛΙΑ.
Μποϊκοτάζ στα προϊόντα και αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών της Coca Cola 
μέχρι την τελική νίκη.

For international day of persons with disabilities.

They will not force us,
they will stop degrading us,
they will not control us,
we will be victorious!

Για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

Πολεμήστε το AIDS, αγκαλιάστε τα θύματά του.
World AIDS day.